.

Rasenmäher

Wat is een houtklover? Een houtklover is een stuk gereedschap of een apparaat dat helpt gezaagde stukken boom te splijten tot brandhout, het proces wordt ook wel "kloven" genoemd.

Een houtklover wordt in Nederland en België ook aangeduid met andere namen, zo worden dikwijls de termen houtkliever, klover, kloofmachine, houtkloofmachine of houtsplijter/splitter gebruikt.

Zes soorten houtklovers

Houtklovers zijn er in veel soorten en maten, die zijn terug te brengen tot vier hoofdcategorieën. Hieronder vindt u daarvan een opsomming. (Verderop op deze pagina zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten.)

 • Bijlen en handsplitters (houtklover handmatig)
 • Hydraulische houtklovers met elektromotor
 • Hydraulische houtklovers met verbrandingsmotor
 • Kinetische houtklovers met elektromotor (ook wel snelle klovers genoemd)
 • Kinetische houtklovers met verbrandingsmotor
 • Hydraulische houtklovers aangedreven door een aftakas van een tractor

 

De werking van een Houtklover

De laatste vijf genoemde categorieën worden allen aangedreven door een motor. Verder wordt hierbij altijd een combinatie gemaakt van aan de ene kant een tafel/ blok waar het te kloven hout contact mee maakt en aan de andere kant een scherp mes dat het hout uiteindelijk doorklieft. Eén van beide onderdelen is daarbij statisch en het andere deel kan bewegen.

Voor de motorisch aangedreven houtklovers bestaan in Europa CE normen waaraan deze machines moeten voldoen, deze norm maakt verder onderscheid op een aantal vlakken; 1) houtlengte, 2) houtpositionering en 3) tonnage (de drukkracht).

Criterium 1: Houtlengte
Houtklovers kunnen op basis van houtlengte onderscheiden worden in klovers voor kort hout en houtklovers voor lang hout (ook wel meter hout genoemd).

 • Houtklovers voor kort hout kunnen hout met een maximale lengte van 550 mm kloven
 • Houtklovers voor lang hout kunnen hout met een maximale lengte van 1000 mm kloven

Criterium 2: Houtpositionering
Volgens dezelfde CE norm kan een houtklover verder horizontaal of verticaal werken, soms ook aangeduid met liggende, respectievelijk staande houtklover.

 • Horizontale/ liggende houtklovers oefenen een horizontale kracht uit op het hout
 • Verticale/ staande houtklovers oefenen een verticale kracht uit op het hout.

Criterium 3: Tonnage
De kracht waarmee motorisch aangedreven klovers werken wordt uitgedrukt in het aantal “ton” dat een machine drukt. De eenheid ton staat gelijk aan 1000 kg. Er bestaan klovers die drukken met 4 ton (4000kg dus) en dit loopt op tot kloofmachines die tientallen tonnen kunnen drukken. In de praktijk zijn de verschillende tonnages geschikt voor verschillende soorten hout:

 • 4 tot 5 ton is geschikt voor houtstammetjes tot een diameter van zo’n 250 mm
 • Machines met tonnages vanaf 7 ton zijn geschikt voor dikkere stammen tot zo’n 600 mm diameter
 • En machines met meer dan 10 ton drukkracht kunnen zelfs nog dikkere stammen doorklieven.

 

Welke houtklover kopen?

Indien u een houtklover wilt kopen is het van belang dat u weet waar u op moet letten bij de aanschaf, wij hebben hiervoor een speciale pagina ingericht waarin u de belangrijkste keuze criteria op een rij kunt zien, bekijk de keuze criteria.

 

Welke houtklover is het beste?

De “beste houtklover” is natuurlijk voor iedere persoon anders en hét antwoord hebben wij dan ook niet in pacht. Echter hebben wij wel meer dan tien jaar ervaring in de ontwikkeling en verkoop van houtklovers en gedurende deze periode hebben wij veel inzicht gekregen in de verschillende types. Bij ACG focussen wij ons op de ontwikkeling van veilige en gebruiksvriendelijke houtklovers van goede kwaliteit. Op basis van onze verkregen inzichten en door goed te luisteren naar de behoeftes van onze klanten hebben wij heel bewust gekozen bepaalde type houtklovers wel en andere type houtklovers niet in ons assortiment op te nemen. Op basis van de vier eerder genoemde soorten houtklovers zullen wij uitleggen wat onze bevindingen zijn en waarom wij het type wel of juist niet in ons assortiment hebben. Zo hopen wij u een duidelijk inzicht te geven in alle mogelijkheden, waarmee u de voor u meest geschikte machine kunt vinden. Mocht u daarna toch nog vragen hebben dan kunt u natuurlijk altijd vrijblijvend contact opnemen met de ACG klantenservice, wij helpen u graag verder!

1) Bijlen en handmatige houtklovers

Een bijl is een vrij bekend handgereedschap dat al sinds mensenheugenis gebruikt wordt, onder andere om hout te kloven. Een scherpe bijl en de juiste slagtechniek maken het mogelijk om gezaagde houtstukken te verwerken tot brandhout. Op basis van onze ervaring hebben wij de voor- en nadelen hieronder op een rij gezet.

 

Voordelen van een bijl Nadelen van een bijl
Relatief goedkoop Een ongeluk zit in een klein hoekje
Neemt weinig ruimte in beslag Droog en noestig hout is lastig te kloven
Het is makkelijk mee te nemen Het is zeer vermoeiend

 

Een goed alternatief voor een bijl is een “handsplitter’ waarmee hout gemakkelijk kan worden doorkliefd, maar waarbij in plaats van een zwaai gebruik wordt gemaakt van een stootslag. De intensiteit waarmee dit gebeurt maakt dat het hout doormidden splijt.

Voordelen handsplitter Nadelen van een handsplitter
Relatief goedkoop Droog en noestig hout blijft lastig te kloven
Neemt weinig ruimte in beslag Het is vermoeiend (wel veel minder dan bij een bijl)
Het is makkelijk mee te nemen
Het is veel veiliger dan een bijl

 

ACG heeft alleen handsplitters in het assortiment en geen bijlen. Het is gebleken dat handsplitters qua efficientie even goed werken als een bijl, maar de veiligheid van de handsplitters is vele malen hoger. Een handsplitter is daarom wat ons betreft een aanrader wanneer u niet direct een groot bedrag wilt uitgeven aan een motor aangedreven machine.

 

2) Hydraulische houtklovers met elektromotor

Hydraulische houtklovers die worden aangedreven door een elektromotor werken op netstroom (230V) of krachtstroom (400V). De motor drijft een gesloten hydraulieksysteem aan (op basis van hydrauliekolie) waarmee enorme druk kan worden gecreëerd. Hieronder een overzicht met voor- en nadelen van hydraulische houtkloofmachines met een elektromotor.

 

Voordelen van een hydraulische houtklover met elektromotor Nadelen van een hydraulische houtklover met elektromotor
Stroom is op de meeste plekken aanwezig Zijn niet zo snel als een kinetische klover
Is zeer veilig Kunnen olie lekken
Zijn geschikt voor alle soorten hout
Zijn zowel horizontaal als verticaal beschikbaar

ACG focust zich hoofdzakelijk op de ontwikkeling en verkoop van hydraulische houtklovers met elektromotor. En dit heeft een reden! Hydraulische houtklovers met een elektromotor zijn namelijk in meerdere opzichten een goede keuze.

 • Wij focussen ons hoofdzakelijk op houtklovers voor consumenten en kleinere professionals zoals hoveniers, zorgboerderijen en kloofclubs. Deze doelgroep verwerkt het hout bijna altijd direct in de buurt van de opslag. Hierdoor is stroom in principe altijd aanwezig. Een groot voordeel is dat een elektromotor altijd start.
 • Hydraulische klovers zijn zeer veilig in gebruik. De bediening werkt heel direct, dus zodra bedieningshendels worden losgelaten stopt het kloofproces. Hydraulische klovers werken weliswaar niet zo snel als bijvoorbeeld kinetische klovers (waarover later meer), maar dit zorgt er voor dat het hout veel beter in bedwang kan worden gehouden. Extra veilig dus!
 • Ook zijn hydraulisch aangedreven klovers zeer geschikt om alle soorten hout te verwerken. Mooie rechte stammetjes maar ook dikke eikenstammen met moeilijke gedraaide noesten worden door de enorme druk opbouw rustig doorgesneden. Bovendien heeft ACG een eigen mesconstructie ontwikkeld voor al haar machines, die dit proces extra gesmeerd laat verlopen.
 • Zowel horizontaal als verticaal gebruik is bij dit type machines mogelijk, waar de een liever horizontaal klooft werkt de ander liever verticaal en dat is met dit type machines dus goed mogelijk.

Hydraulische klovers hebben verreweg de beste krachtprestaties van alle type klovers in combinatie met de minste (gevaarlijke) nadelen, dit is de reden waarom ACG zich hoofdzakelijk op deze types focust.

 

3) Hydraulische houtklovers met verbrandingsmotor

 

Voordelen van een hydraulische houtklover met verbrandingsmotor Nadelen van een hydraulische houtklover met verbrandingsmotor
De klover is te gebruiken op alle locaties, ook zonder stroomvoorziening Zijn niet zo snel als een kinetische klover
Is zeer veilig Kunnen olie lekken
Zijn geschikt voor alle soorten hout Verbrandingsmotoren zijn relatief duur in onderhoud
Zijn zowel horizontaal als verticaal beschikbaar Verbrandingsmotoren maken veel lawaai en zijn vervuilend
Verbrandingsmotoren zijn niet zo stabiel als elektromotoren

Het grote voordeel van een hydraulische houtklover met verbrandingsmotor ten opzichte van een hydraulische klover met elektromotor is dat de machine te gebruiken is ook wanneer er geen stroomvoorziening aanwezig is. Echter zijn er bij machines met elektromotoren ook een aantal nadelen te noemen. Onze ervaring is dat, zeker voor de consumenten en de semi-professional, de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen. Voor ACG een belangrijke reden om de focus te richten op houtklovers met een elektromotor.


4) Kinetische houtklovers met elektromotor (snelle klovers)

Kinetische houtklovers, ook wel “snelle houtklovers” genoemd, zijn kloofmachines die werken op een elektromotor. Deze motor drijft een tandwiel aan. Zodra men de bedieningshendels inschakelt grijpt er een tandheugel in het tandwiel, waarmee een stootblok met hoge snelheid tegen het hout komt waardoor deze door het kloofmes geduwd wordt.

Voordelen van een snelle houtklover met elektromotor Nadelen van een snelle houtklover met elektromotor
Stroom is op de meeste plekken aanwezig Kunnen zeer gevaarlijk zijn door de hoge snelheid
Zijn zeer snel (bij recht en niet te dik/droog hout) Zijn niet geschikt voor noestig hout
Kunnen geen olie lekken Zijn alleen horizontaal beschikbaar
Slijtagegevoeligheid van de tandwiel met tandheugel constructie

 

Wij bij ACG hebben in de praktijk ervaren dat snelle houtklovers inderdaad snel zijn, zeker bij mooie rechte stukken hout. Maar zodra het hout noesten heeft blijkt de kinetische slag minder impact te maken dan hydraulische perskracht, wat resulteert in een aantal slagen voordat het hout daadwerkelijk doorkliefd is. Het tijdsvoordeel van de "snelle klover" gaat daarmee verloren. Daarbij is de veiligheid van snelle houtklovers moeilijker te waarborgen, de impact van een plotselinge kinetische slag op een gedraaid stuk hout kan zorgen voor onvoorspelbaar wegspringen van het hout. Omdat wij bij ACG veel waarde hechten aan de veiligheid en het gebruiksgemak hebben wij besloten dit type klover niet verder te ontwikkelen en dus niet in ons assortiment op te nemen.


5) Kinetische houtklovers met verbrandingsmotor (snelle klovers)

Voor dit type klover geld een combinatie van voor en nadelen zoals in de twee voorgaande gevallen benoemd.

6) Hydraulische houtklovers op een aftakas van een tractor

Deze kloofmachines zijn qua werking vergelijkbaar met de zwaardere modellen (9S400) van ACG. Echter vindt de aandrijving plaats op basis van een aftakas van een tractor in plaats van met een krachtstroommotor. ACG richt zich specifiek op de groep consumenten en professionals die vaak geen tractor tot hun beschikking hebben. Wij hebben er daarom voor gekozen dit type klover niet op te nemen in ons assortiment.

 

Tot slot

Alle bovengenoemde punten hebben wij door de jaren heen ervaren door persoonlijk contact met onze klanten en door goed te luisteren naar hun feedback. Op basis van deze ervaringen en het vasthouden aan onze kernwaarden “Veiligheid, gebruiksgemak en betrouwbaarheid” hebben wij een assortiment ontwikkeld waar wij volledig achter kunnen staan. Bent u benieuwd naar ons assortiment? Bekijk dan ons houtklover overzicht .

Warenkorb

Neuer 16M400-JJ-DUAL-MAXEMUS Holzspalter bei Forst Life

Nach oben scrollen