.

Rasenmähen Tipps

1. Machinaal of handmatig kloven ?

Brandhout kloven is een leuke, maar ook tijdrovende en inspannende bezigheid. Niet voor niets wordt vaak gezegd dat je je aan haardhout 3x kunt verwarmen. Bij het zagen van de bomen, bij het kloven en bij het uiteindelijke stoken. Natuurlijk maakt het daarbij een groot verschil of er gebruik gemaakt wordt van een kloofmachine of een handmatige kloofbijl. Ook de hoeveelheid en het soort hout speelt een rol. Naast de inspanning is echter ook veiligheid voor steeds meer mensen een belangrijke reden om over te gaan op machinaal kloven.

2. Wanneer hout kloven ?

Over het algemeen geldt dat hout het beste gekloofd kan worden vlak nadat de boom is gezaagd. Het haardhout is dan nog vers en niet ingedroogd. Houtvezels worden taai tijdens het drogen van het hout wat het kloven van het hout moeilijker maakt. Met name op de plekken waar het brandhout is doorgezaagd verloopt het indrogen sneller. Dit is de reden dat korte stukken hout sneller indrogen dan langere stukken. Het is dus raadzaam om het hout pas op klooflengte te brengen vlak voordat u met het houtkloven begint.

3. Waar hout kloven ?

Het is handig om het hout te kloven zo dicht mogelijk bij de stapel te verwerken hout of bij Uw houtopslag. Hiermee voorkomt u onnodig transport. Indien het nodig is om uw hout te verplaatsen van de kloofplek naar de opslag, gooi het gekloofde hout dan direct vanaf uw machine in een kruiwagen of kar.

4. Machinaal hout kloven ?

Indien u uw openhaardhout machinaal klooft zorg er dan voor dat uw machine stabiel staat. Gebruikt u een liggende klover, dan is het aan te raden deze op een speciale standaard of op een andere stabiele verhoging te plaatsen, waarbij u zoveel mogelijk rechtop kunt staan. Dit scheelt aanzienlijk in de lichamelijke belasting en maakt het werken plezieriger en veiliger. Stel de klooflengte goed in, dat scheelt veel tijd. Let er op dat u de voedingskabel zodanig neerlegt dat u er niet over kunt struikelen. Gebruik naast goede werkhandschoenen ook een veiligheidsbril en eventueel schoenen met stalen neuzen. Controleer eventueel of het kruismes goed vast zit. Gebruikt u voor het eerst uw kloofmachine lees dan altijd goed de instructies in de gebruikshandleiding voordat u begint. Bedien een kloofmachine nooit met twee personen tegelijk en let erop dat eventuele omstanders niet kunnen worden geraakt door wegschietende spaanders.

5. Veiligheid

Stop op tijd met werken. Niet alleen uw lichaam raakt vermoeid, maar ook uw concentratievermogen neemt af. Zeker wanneer u weinig routine heeft in het werken met apparatuur neemt de kans op fouten toe. Bedien een kloofmachine nooit met twee personen gelijktijdig.

6. Welk formaat ?

Hoe klein maak ik het hout bij het kloven? Een veelgestelde vraag. Natuurlijk hangt het sterk af van de kachel waarmee u het hout wilt stoken, maar kleiner dan een diameter van ongeveer 10cm is over het algemeen niet nodig.  Qua lengte kunt u het beste uitgaan van 25 tot 30 cm, dit is een handzaam formaat, het past doorgaans goed in elke kachel of openhaard en het brand goed op.

7. Hoe opslaan ?

Bij het kiezen van een goede opslagplek zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Het hout moet droog liggen, maar er moet wel voldoende luchtstroming (wind) bij kunnen om het haardhout goed te kunnen laten drogen. Dus liever niet in een van de buitenlucht afgesloten ruimte om de kans op verrotting te beperken. Verder kan het handig zijn om uw openhaardhout op te slaan op een plek die gemakkelijk te bereiken is vanuit de ruimte waar uw kachel of openhaard staat.

8. Wanneer stoken ?

Voor een goede warmte-afgifte dient uw hout goed droog te zijn. Mits goed opgeslagen zal uw brandhout na anderhalf tot 2 jaar geschikt zijn om te stoken. Uiteraard kunt u het hout jarenlang bewaren alvorens u het gebruikt.

Warenkorb

Neuer 16M400-JJ-DUAL-MAXEMUS Holzspalter bei Forst Life

Nach oben scrollen